glas

Glas

Jeg har lavet en del undersøgelse af glasset til mit akvarium. Som med så meget andet inden for denne hobby, er der mange meninger om det samme emne, således også om glas. Nogle meninger er givetvis velkvalificerede, andre er ammestuehistorier som folk leverer videre uden at tænke nærmere over det.
Der er basalt set 5 typer glas som, efter min mening alle kunne komme på tale som akvarieglas, og jeg har fundet links til DIY sider hvor de alle benyttes.

Almindeligt floatglas
Ganske almindeligt “vinduesglas” som er nemt at få fat på i alle dimensioner og tykkelser. Ulempen ved denne type er den grønne tone som glasset har, og som naturligvis bliver forstærket ved kraftige tykkelser. Jeg har læst at det er endog meget tydeligt over 12mm. Det giver formentlig en dårlig farvegengivelse.

Jernfattigt glas
Kært barn har mange navne, weissglas og flere forskellige andre salgsnavne. Den tekniske betegnelse er dog jernfattigt glas, og det er den samme glasmasse som til floatglas, men har bare fjernet jernsulfid. Det giver et renere glas uden den grønne toning.

Hærdet glas
Er en af de to forrige glastyper der er varmet op i en ovn. Glaseksperten.dk skriver således:
“Processen hvormed glas hærdes, er reelt såre simpel. Glasset ”bages” i ovnen på maskinen, som har en temperatur på ca. 750 grader og nedkøles med luft under tryk.
Dette gør at glasset opnår en brudstyrke der er 7 gange stærkere end inden hærdning
Jeg har ikke kunnet få verificeret hvori denne øgede brudstyrke består. Hvis det er i forhold til slag, kan det være lige meget, men hvis det er i forhold til trykstyrke, så var det jo oplagt at bruge hærdet glas til akvariet, hvorved man formentlig kunne gå ned i tykkelse. Det er der også nogen der påstår man kan, men den glarmester jeg har talt med vil ikke give et bud på om det er rigtigt.
Èn ting har jeg dog fundet ud af, og det er at ridsefastheden ikke er bedre på hærdet glas, og at hærdningen kan ændre de optiske egenskaber, fordi specielt tykt hærdet glas kan bølge svagt.
Jeg har i dag d. 28/2 2016, på Vejle akvariemesse, snakket med en fyr der, ligesom jeg bygger krydsfinersakvarier. Han havde brugt en 10mm hærdet frontrude til et akvarie i nogenlunde de samme proportioner som mit, og det gik fint. Noget kunne altså tyde på at det er trykstyrken der forøges.

Lamineret glas
Er basalt set to eller flere lag glas som er limet sammen med en folie. Alle de store offentlige akvarier med mange tusinde liter vand bag glas bruger denne type, fordi det simpelthen ikke er muligt at fremstille så kraftige dimensioner i én proces. Derfor burde det også være muligt at bruge det i et privat akvarium, og jeg tror faktisk at det ville være billigere, hvis man skal op over 15mm i tykkelse, at lave et laminat af fx to gange 10mm. Sagen er nemlig at prisen stiger næsten eksponentielt når man går op i tykkelse.
Jeg læste om en nordmand der byggede et akvarium på 3000 liter hvor han brugte et laminat af to gange 12mm, hvor det ene glas iøvrigt var hærdet.

Plexiglas
Er ikke glas, men Acryl.
Såvidt jeg kan bedømme, udfra forskellige glarmestersites, så er plexiglas dyrere end almindeligt glas i tynde dimensioner, mens prisen er nogenlunde den samme for de tykkere varianter. Jeg må tilstå at jeg ikke helt har set lyset i dette materiale. Bevares, det er betydeligt lettere, og dermed også lettere at håndtere, men det har en meget mindre ridsefasthed i overfladen, og det ville jeg ikke kunne leve med. Vælger man Acryl til et akvarium skal man være opmærksom på at almindelig akvariesilicone ikke kan bruges til limning. Her skal man anvende Sikaflex.

Mit valg
En del af dette projekt er lavet med ualmindelige materialer og metoder, så i glasvalget har jeg valgt at satse på det sikre. Jeg vil købe en rude i 15mm jernfattigt glas.

glasberegner
Mit akvarium bliver 75 cm højt, men der skal jo da være nogle centimeter op til kanten, så en effektiv vandhøjde på 70 cm er nok slutresultatet. Derfor får jeg, ifølge denne calculator, en sikkerhedsfaktor på hele 3,6 ved 15mm glas, så jeg regner med at kunne sove godt om natten 🙂


Jeg havde en glarmester på besøg d. 16/3 2016 som tog mål og bestilte glasset. Desværre er der i dag d. 18/4 ikke sket noget. Jeg fik en besked for en uges tid siden, at glasset “var forsvundet et eller andet sted i Europa” og at han ikke kunne sige hvornår det kom. Det er lidt kreperligt, for energien er langsomt ved at flyde ud af projektet.
Jeg vil være hjemme når de kommer med glasset, for jeg vil kontrollere isætningen, for selv om det er en glarmester, så tror jeg nu alligevel at jeg har mere forstand på lige netop akvarier, end han har. Problemet er bare at jeg ikke har tid i denne uge og i næste uge er jeg i Litauen.


Så kom det endelig – St. bededag 2016.
Det var heldigvis ikke noget problem at få det ned i kælderen og på plads. Der var tre mand fra glarmesterforretningen, og de havde tydeligvis prøvet at balancere med sådan en stor og tung rude før. Jeg skulle dog nok have taget målet selv, for det viste sig at glasset var i hvert fald 3mm for kort i højden og måske 1 til 2mm i længden. Umiddelbart er det ikke nogen katastrofe, men fugen blev noget bredere end jeg havde forventet.
Jeg lagde selv Tec7 i rammen, efter anvisning af glarmesteren, men her viste det sig at vi ikke havde helt den samme opfattelse, så ruden måtte ud igen, efter at være isat første gang.  Jeg kunne konstatere at fugen blev alt for tynd ind mod anslaget, helt ned til under 1mm og det dur ikke, den skal være ca. 5mm ifølge folkene fra Tec7. Det fik jeg rettet op på, og lagde 4 patroner på. Nu var der nok til at glasset kunne flugte med kanterne, samtidig med at det blev presset godt sammen. Ulempen er så at der er kommet temmeligt meget ud i sammenpresningen, som senere skal skæres af, men der går nok. Efterfølgende efterfugede jeg i sider og bund, og ville her glatte med Acetone, men jeg havde ikke noget tilbage, og efter en tur i Silvan var limen allerede overfladehærdet så meget at det ikke kunne lade sig gøre. Her skal der også skæres efterfølgende. Nu skal det sidde og hærde indtil jeg kommer hjem på næste torsdag.

 

Nu, efter en uge, har jeg lige skåret det overskydende Tec7 væk. Det var faktisk lidt nervepirrende fordi jeg skulle føre Stanleykniven ret præcist for ikke at skære for dybt, men det gik. Egentlig havde jeg tænkt at jeg ville køre en tynd stribe ovenpå, for netop at lukke skæresporet, men det tror jeg ikke er nødvendigt. Det ville også bare svine opad glasset, og få kanten til at se ujævn ud.

jeg sidder inde i akvariet

IMG_20160502_183432

Så kom der en 10 cm bred forstærkning i 8mm glas på frontruden. Det er sikkert ikke nødvendigt, men jeg går altså med både livrem og seler. Den er limet med almindelig klar akvariesilicone.

IMG_20160503_174211

Og så kom der også en tværstiver på. Samtidig har jeg fuget hele vejen rundt langs med glasset, med klar silicone.