glasfiber

Glasfiber

Selve glasfiberen har ingen indflydelse på vandtætheden – det er udelukkende Epoxyen der sørger for det. Glasfiberen sørger derimod for styrke, dels i konstruktionen, og dels i Epoxylaget, så det kan modstå slag. Jeg lægger flere lag glasfiber op, og så taler man om laminering.

Min glasfiber kom i en bredde på 125 cm. og det var ikke helt nemt at styre et stykke på 125*75 cm på en lodret flade, men det gik, og nu har hele akvariet fået første gang.

Jeg har fået købt to forskellige Epoxyer, og da jeg var noget i tvivl om forbruget, startede jeg ud med den der var mindst af, og som ikke er specielt beregnet til akvariebrug. Den viste sig at have en meget lav viskositet, så det blev ekstra svært at få det tunge væv til at blive hængende på de lodrette flader.

vejning af epoxy
Først skal der blandes. Det skal gøres i mindre portioner, men hvad det lige er, er lidt svært at vide på forhånd. Jeg lagde ud med at blande 150gr – 100gr harpiks og 50gr hærder, og det rakte lige til en strimmel fiber på 100mm hele vejen rundt i samlingerne.

glasfiber i samlinger

230 gram glasfiber
Sådan ser dette væv ud. Det er 220 gr/m2

Nu var jeg parat til de store flader, og gik over til at blande 450 gr Epoxy ad gangen. Det var nemt at få gennemvædet fiberen med den tynde Epoxy, til gengæld var det svært at få det til at hænge på de lodrette flader. Denne Epoxy slap op efter et par m2, og den anden, den tyske, var af en hel anden beskaffenhed – meget sejere, og det var meget mere besværligt at gennemvæde vævet. Forbruget var meget større, og portionerne på 450 gr slap hurtigt op, men det er en Epoxy med meget mindre bearbejdningstid, så jeg turde ikke gå højere op – det blev til en del blanderi.

320 gram glasfiber
Det var noget fantastisk glasfiber jeg havde fået fat i fra Tyskland. Ikke flettet, men nærmest syet sammen til måtter. 320gr/m2 leveret på en stor paprulle, og meget let at klippe lige i. På det tynde flettede jeg også har købt, er det næsten umuligt, så det var en stor lettelse at denne var så nem at arbejde med.
Jeg har fiber nok til to lag af den tykkeste, så jeg dropper den oprindelige plan om en kombi af et lag tykt med et lag tyndt udenpå. Overfladen ser ikke ud til at blive specielt grov.
Billede 1: Sådan ser det ud efter første lag glasfiber. Næste lag bliver lagt op i Epoxy hvor jeg har tilsat sort farvepigment. Dette skal gøres indenfor 12 timer efter den første oplægning. Går der længere tid sker der ikke en kemisk reaktion mellem de to lag, og vedhæftningen bliver kun mekanisk, med risiko for delaminering.

Jeg har droppet fiberlag nummer to – det føles meget stærkt med bare et enkelt lag. Hvis ikke jeg gør det, så løber jeg tør for Epoxy inden jeg har fået det hele oplagt.
Billede 2: Dette er så andet lag Epoxy, denne gang med sort pigment. Det ser unægteligt noget blakket ud, jeg har åbenbart ikke kommet nok pigment i – har ikke fundet noget blandingsforhold nogen steder, så jeg må bare prøve mig frem
Billede 3: Så kom der meget mere pigment i, og det ser jo straks bedre ud. Jeg har Epoxy til et opstrøg tilbage, men næsten ikke mere pigment, så måske er jeg nødt til at vente til jeg kan få fat på noget mere, eller også laver jeg to portioner, en til bagvæggen og en til bunden. Den sidste behøver ikke pigment.
Fandt iøvrigt ud af at jo mere Epoxy man blander ad gangen, desto hurtigere går hærdningsprocessen igang, så det sidste opstrøg var en svedig kamp mod uret.

Her dagen efter må jeg konstatere, at pigmentet simpelthen ikke fordeler sig rigtigt på de lodrette flader. Det er ligesom “sovsen skiller” og der er små bare pletter uden pigment. Den farvede Epoxy trænger til noget modstand, for jeg kan se at i samlingerne, hvor jeg har sat endnu en strimmel væv på, er farven begsort.

pigment er ikke jævnt fordelt
Strategien bliver derfor skruet tilbage til den oprindelige med to lag glasvæv. Derfor skal jeg bruge noget mere Epoxy og farvepigment, som jeg har sendt bud efter i Tyskland. Det vil sige at det næste lag væv kommer til at ligge ovenpå en næsten færdighærdet hinde, hvorfor der skal matslibes på samtlige flader.

fjerde lag
Så har akvariet fået 5 lag Epoxy og to lag 320 gr. glasfiber – det er næsten samme tykkelse som til de speedbåde jeg var med til at bygge i sin tid 🙂
Farvepigmentet er nu jævnt fordelt takket være glasfiberlag nummer to.