Ibrugtagning

Så kom den store dag, mandag d. 16/5 2016 hvor jeg er parat til at begynde at påfylde vand.
Jeg har vasket og ilagt næsten 100 kg. sand som er en blanding af hvidt cichlidesand fra Eldorado og kvartssand i forholdet 2:1. Egentlig ville jeg helst have nøjes med cichlidesand, men det er meget fint, så jeg tror at blanding med det noget grovere kvartssand vil forhindre at det pakker for hårdt.

Jeg vil fylde akvariet op med 1/3 ad gangen. Det er ikke sikkert at det er nødvendigt, men det haster egentlig ikke så meget, og så får alting vel også tid til at sætte sig. Jeg anser det for næsten usandsynligt at der skulle være utætheder, men hvis det alligevel er tilfældet, så er det formentlig nemmere at lokalisere dem, hvis akvariet fyldes langsomt op.

 

opfyldning

Så er akvariet 2/3 fuldt og foreløbig går det hele som det skal. Der er intet der knager eller buer og ingen utætheder at spore.

vand på gulvet

Pokkers, jeg havde glemt at der ikke var stophane på dette tilbageløb, så 10 liter vand på gulvet

IMG_20160518_103135

Hurra!! onsdag d. 18/5 2016 – akvariet er nu helt fyldt med vand, forruden buer ikke det mindste og der er ingen utætheder at spore. Igen må jeg konstatere at jeg nok skulle have haft lidt mere styr på hvad glarmesteren lavede da han isatte ruden, idet det viser sig at den ikke er i vater. Der er 8mm forskel i afstanden, målt fra overkanten af frontglasset til vandoverfladen. Det har imidlertid ikke den store praktiske betydning, og vil blive dækket af en aluminiumsliste Jeg har tilsluttet sumpen og det viser sig at det er lidt mere delikat at indstille vandflowet end jeg havde forudset. Dog regner jeg med at kugleventilens indstilling på indløbet kan stå fast, når først balancen mellem tilløb og udløb er fundet.


IMG_20160525_170346

Så er de første fisk sat i akvariet, og de ser ud til at befinde sig godt. Det er sjovt at iagttage hvordan de allerede udkæmper små territorialkampe, noget de sjældent gjorde da de gik tæt sammen. Det er Dimidiochromis compressiceps der har fået æren af at indvie.


Det gik ikke helt som det skulle med opstarten af akvariet, som du kan læse om i linket “katastrofen” men d. 15/7 2016 kom der igen vand i baljen, så nu håber jeg at anden gang er lykkens gang 🙂
Der manglede lidt finish, så det har jeg fået lavet her i sommerferien.

IMG_20160716_102247 IMG_20160716_102235

Lyskasserne har fået en matsort vinkel til afslutning, men da den ikke gik langt nok ned til at dække vandoverfladen, har jeg suppleret med en stribe klæbefolie. Afstandskasserne i begge sider er blevet forsynet med en 3mm plexiglasplade, beklædt med klæbefolie. Disse plader har, i modsætning til afstandskasserne, samme bredde, så nu fremstår akvariet symmetrisk.

IMG_20160716_102257 IMG_20160716_174431

Teknikken skal gemmes væk på en eller anden måde. Først regnede jeg med at bruge nogle brugte eternitplader til afdækning, men det bliver for tæt, så jeg risikerer mug og skimmelsvamp bag den. Derfor har jeg besluttet at lave en tremmeafdækning af 25*45mm høvlet forskalling som jeg fandt både helkantede og billige i Silvan. Afdækningen skal naturligvis kunne fjernes, så den er ikke skruet fast på benene. Den er lavet todelt, så den er lettere at håndtere.

IMG_20160717_154059

Færdigt arbejde!!


Lørdag d. 4/9 2016 gik jeg et trin op på returpumpen fra sumpen. Jeg synes ikke helt at fiskene er så livlige som de plejer at være, og da de er i god foderstand og tilsyneladende ikke har sygdomme, tænker jeg at lidt mere bevægelse i vandet måske kunne få dem på dupperne. Nu bruger pumpen så 17 Watt, altså lidt mere end dobbelt så meget som på det laveste trin. Forhåbentlig kommer der også dobbelt så meget vand igennem, men jeg er ikke helt sikker, for der skulle ikke åbnes meget ekstra for indløbet. Det kan dog formentlig godt snyde lidt, idet der må være forskel på vand der falder nedad under stort tryk, og vand der skal pumpes opad.


D. 25/9 2016. Der skal endnu mere knald på flowet har jeg besluttet mig for, og der er yderlige et trin op på returpumpen formentlig ikke effektivt nok. Derfor har jeg anskaffet en Jebao CP 25 flowpumpe. Den er købt på aliexpress til ca. 100US$ og det er vist ret billigt i forhold til hvad den kan købes for i Danmark. Jeg skal love for at den leverer noget flow, men den er desværre også lidt højlydt – en lidt skarp skurrende lyd, men det er til at leve med.
Jeg var lidt tilbageholdende med at anskaffe den, da den bruger 25W ved fuld styrke. Den kan dog godt skrues ned, og så har den flere forskellige “bølgeprogrammer” Jeg slog lige op på nettet, at jeg betaler kr. 1,75 pr. kwh, så pumpen vil bruge for kr. 1,05 om dagen. Hvis det gør en stor forskel for fiskenes velbefindende, så er pengene givet godt ud. Der bliver hvirvlet en del skidt op, og jeg er noget spændt på om det er forbigående, eller om det bliver ved, hvis det er det sidste, så er det naturligvis ikke holdbart.
Nedenfor ses kartonen, pumpen i akvariet og de glade fisk der står op imod strømmen 🙂

Update d. 13/1 2017: For et stykke tid siden holdt pumpen pludseligt op med at virke. Jeg havde fået at vide at jeg havde begået en fejl ved at acceptere at få tilsendt en pumpe beregnet til det Kinesiske fastland, idet den ville brænde sammen på et eller andet tidspunkt. Det punkt troede jeg så allerede var kommet og var parat til at smide pumpen ud. Jeg havde en idé om at det var styreboksen den var gal med, så jeg ville lige se om det var muligt at lodde udenom elektronikken så strømmen gik direkte fra strømforsyningen til motoren. Med det hele skilt ad fandt jeg ud af at det var strømforsyningen der var gået, og at både boks og motor kører fint med en anden forsyning. Der er nu bestilt en ny.


Jeg var væk i efterårsferien 2016. I den forbindelse ville jeg benytte lejligheden til, forhåbentlig at blive af med lidt brunalger, ved at slukke for lyset. Algerne havde farvet dekorationen ret kraftigt, så akvariet fremstod mørkere end jeg bryder mig om, og end det gjorde til at begynde med. Det har også virket efter hensigten, idet temmeligt mange af algerne er forsvundet. Mange af dem er faktisk ædt af fiskene der, selvom de er rovfisk, tilsyneladende godt kan guffe noget vegetarisk i sig, når de er sultne – de fik nemlig intet foder i den uge.
Imidlertid har det også bevirket at fiskene er blevet endog meget sky, og det undrer mig lidt. En enkelt uge i halvmørke, og de er fuldstændigt gennemsigtige og farer fra den ene ende af akvariet til den anden ved den mindste bevægelse.
Nu har jeg justeret lidt på lysurene så algerne får lidt mindre at leve af, og så håber jeg iøvrigt at fiskene vænner sig til lyset, og kommer tilbage til deres gamle selvsikre jeg igen.


D. 1/11 2016 installerede jeg en UV-enhed. Den sidder placeret lige efter returpumpen. Jeg har bare købt en billig 7 W enhed til havedam. De 7 W blev primært valgt fordi jeg har et par nye rør liggende, og de skal helst skiftes en gang om året. Det er ikke meningen at UV-lyset skal være tændt hele tiden, så der er sat et tænd/slukur på, der tænder enheden 24 timer om ugen. Det koster en anelse på flowet, men jeg kan se at vandet bliver tydeligt klarere, så det må jeg leve med.

img_20161105_094720


D. 18/1 2017 lagde jeg nogle flere marksten ned i akvariet. Det liver gevaldigt op, og gør de gamle sten endnu mere kedelige at se på. Jeg må se at få gjort noget ved de alger. I “gamle dage” dvs. sidst jeg havde Malawiakvarier, for over 10 år siden, var der nogle smukke lange helt grønne alger i mine akvarier, men de kommer ikke i de nuværende. Istedet er det nogle grumsede brunlige til sorte, som får det hele til at se beskidt ud. Jeg må nok have fat i nogle Ancistrus, hvis de ellers kan få lov til at overleve blandt alle rovfiskene.

hele akvariet

Hele kælderen
Her er et vue over kælderen som den ser ud nu. To 54 liters på væggen til venstre, to 530/576 liters i reol midtfor. Det øverste på 576 liter er delt af HMF-filtermåtten så det er to gange 288 liter. Til højre for den reol er en mindre hvor der er et 133 liters forneden og plads til et 160 liters foroven.
Der er faktisk plads til en reol med to 250 liters i midten hvis jeg får feber på et tidspunkt, men så kan der heller ikke være mere derinde, hvis jeg skal kunne komme rundt uden besvær. Der skal også være en ordentlig betragterafstand til det store akvarium, ellers går noget af fidusen af det.


Det viste sig at være en rigtig dårlig idé med at dele det 576 liters op i to ved hjælp at filtermåtten. Det resulterede i regulær fiskedød på sugesiden af måtten. Det står stadig hen i det uvisse hvad der gik galt, men jeg hælder til at vandet ikke blev tilstrækkeligt iltet. Da fiskene begyndte at stå i overfladen, gik jeg straks igang med at flytte filteret, men skaden var åbenbart sket, og de, der havde været på “den forkerte side” døde en efter en, så jeg mistede et helt kuld A. christyi på 4-5 cm. efter et par dage.


Den 24/5 2017 sprang den lille UV-enhed læk. Jeg havde sat nogle alternative fittings på, for at kunne fæstne den kraftige slange, og det var vist lidt noget klamp jeg havde fået lavet. Jeg har, lige fra starten, ærgret mig lidt over at enheden var så klejn, så da den skulle afmonteres besluttede jeg mig for at få den skiftet ud med noget større. Det blev igen en havedamsting, idet jeg ikke tror at de som sådan fejler noget, bare man benytter de standard fittings der medfølger. Jeg gik linen helt ud, og købte den største de havde, på 36 W. Uret bliver stående på 24 timer, et døgn om ugen. Der er betydeligt større gennemgang i denne, så jeg har måttet justere flowet en anelse.

UV-lys


Update 25/2 2018 
almost empty aquarium
Som det fremgår af billedet, så er jeg ved at lægge akvariet om. Alle de sten jeg har kunnet løfte, er taget op, og hovedparten af de store rovfisk er solgt. Tilbage er kun Nimbochromis linni i skikkelse af den store gamle han og 2,3 mindre. Det er tanken at hele akvariet skal tømmes, så jeg kan få klæbet et par moduler yderligere i, få skiftet bundlaget som er for fint, og lagt langt flere sten ned, end der var før. Der skal også 240 cm 11000 kelvin OutLight lys ekstra, og så skal jeg, ved samme lejlighed have justeret filtermaterialet i sumpen. Jeg har købt BioHome og så skal der måske suppleres med nogle BioBalls?
Jeg vil blive i Malawier, men vil prøve noget nyt, og skifter til Mbuna.

Update 27/3
tomt

Nå, der er ikke den store forskel at se, men bundlaget er skiftet og sumpen er renset og omstruktureret, men Bioballs blev der ikke brug for. Jeg måtte tømme akvariet fuldstændigt for at få fanget de 5 Ancistrus sp der futtede rundt dernede. Desværre viste det sig at de havde hundredvis af unger under en sten, så jeg måtte bruge min vandstøvsuger for at få dem alle væk, for jeg vil ikke have nogen af de skrækkelige fisk i det nye setup.
Jeg har købt nogle brugte moduler i Korsør, som jeg skal hente i Påsken, og så er der hentet marksten og højtryksspulet til den store guldmedalje.
sten

Update 7/4 2018
Modulerne var ikke synkende, så de kommer ikke i, da jeg ikke gider at tømme akvariet igen. Istedet er der lavet en stenopbygning, som jeg ret godt tilfreds med.
nu med sten

Så ser det hele lidt mere helstøbt ud efter at der er kommet alger – oktober 2018. Jeg kan dog godt ærgre mig over at jeg ikke fik købt nogle moduler der var mere brunlige.akvarium_autumn_2018