panorama_fish

Mine fisk

Her vil jeg skrive om de fisk jeg dels har, og dels har haft i akvariet. Det bliver ikke så meget artsbeskrivelser, for dem er der så mange af i forvejen. Det bliver mere en lille historie om hvor jeg har anskaffet mig den enkelte art, og hvordan den er som akvariefisk i netop mit akvarium.

Fisk jeg har i akvariet for nærværende

Update 23/5 2019 – Alle fisk, pånær M. zebra, Likoma er solgt, og akvariet er helt tomt, bortset fra lidt yngel af T. sp Red Cheek som jeg ikke kunne fange.

tomt_1 fiskeposer

Update 7/6 2019 – Så begynder jeg så småt at sætte fisk over igen, men man skal tænke sig godt om – det bliver jo for en længere periode med det store arbejde det er at fiske dem op igen.

Synodontis nyassae
Synodontis_nyassae
Det startede med at jeg fik fat i tre små S. petricola, men da jeg jo gerne vil holde “stien ren” mht. Malawisøen, slog jeg til da jeg kunne købe denne. Den er meget større end petricola, men opfører sig stort set på samme måde.

Pseudotropheus williamsi, Makonde F1
Williamsi
Jeg har haft 15 stk. som jeg købte af Poul Hansen i Hjørring, gående i et 325 liter akvarium i et stykke tid. Det bliver en relativ stor fisk, og jeg har ikke planer om, at de alle sammen skal over i det store. Jeg er startet med 3 hanner og en enkelt hun, men der følger nogle flere efter snart.

Metriaclima zebra, Likoma Island
MC-zebra_2
Jeg fik leveret en flok af denne F1 Metriaclima næsten til døren, af Kennie Hersted Fagerstrøm fra Ringsted. Der er en 10-12 stykker, med i 3 standardhanner, og et par MC-hanner. De sidste er desværre noget grumsede i farverne, men lad os nu se, når de bliver lidt større. Jeg har kun sat under halvdelen over i det store akvarium, én standardhan et par O-hunner og et par OB-hunner. Resten er i mit 576 liter akvarium, og jeg vil se om jeg kan lave en gang unger med MC-hannerne for at se hvad der kan komme ud af det.
Det er nok en fisk der ryger ud igen – det var vist lidt af et fejl/impulskøb. Jeg har 10 F1 Pseudotropheus emmiltos, Mphanga Red Top som jeg selv har lavet undervejs, og her ligner standardhannerne zebraen lidt, men har den flotteste rødligt orange rygfinne, så de overtager nok på et tidspunkt.
Update 24/2 2019 Det var lidt forhastet at dømme denne fisk ud. Jeg mangler stadig noget erfaring mht. Mbunaer og deres udvikling, så denne fisk er jeg egentlig blevet ret glad for, og der er ikke mindre end 5 MC’er i den lille flok, hvor der dog er et klart undertal af hunner.

Labeotropheus fuelleborni, Nakantenga Island
fuelleborni nakantenga
Jeg købte 15 stk. yngel hos Morten Ronald i foråret 2018, og de har efterhånden en størrelse så de kan komme i det store akvarium. Der er 3 MC og 3 standardhanner og hunnerne er alle OB, men ser temmeligt forskellige ud. Foreløbig har jeg sat 2 MC’er og standardhannerne over, idet jeg godt vil lave lidt unger på dem, så en enkelt MC-han og alle hunner er blevet tilbage i en 530’er.

Pseudotropheus emmiltos red top, Mphanga F1
Pseudotropheus emmiltos
Jeg fik nogle VF’er af denne foræret af Brian Johannesen udefra Thorsager på Djursland. De var imidlertid lidt for grove i det til min smag, så jeg forærede dem væk igen. Jeg lavede dog lige 10 unger og de er nu ved at være voksne, omend ikke fuldvoksne. Jeg har sat 3,1 over og flytter formentlig et par hunner til. Det eneste problem er, at hunnerne er så forfærdeligt kedelige 🙁

Labidochromis caeruleus Fx
Labidochromis caeruleus
Der manglede noget gult i baljen efterhånden, så jeg faldt for fristelsen til at putte en gammel kending, Golden spec. derned, og det har jeg egentlig ikke fortrudt. Det er en sød lille og livlig fisk, som er meget fredelig. Det er jo nok Fx i yderste potens og jeg har ikke noget fangststed, men det sjove ved denne fisk er, at den er ret svær at fange i søen, og at den derfor er dyr som VF og F1.

Fisk jeg har haft i akvariet

Dimidiochromis strigatus
strigatus
Jeg købte 8 unger hos Dennis Skovdal i Esbjerg i 2015, som havde købt de vildfangede forældre hos Rosendal Cichlidecenter i Dronninglund. Desværre fik de bugvatersot, hvorved 4 af dem døde, og de andre blev sat lidt tilbage i væksten. Af de fire tilbageværende var der 2,2. Jeg solgte en han, og har nu 1,2 tilbage. Hannen er meget flot, den ene hun er normal størrelse, mens den sidste er til den lille side. Ikke desto mindre var det den der gav mig et stort kuld unger i juli 2016.
D. strigatus er meget stridbar, selvfølgelig først og fremmest hannen, men hunnerne er også ganske hårde ved de andre fisk og hinanden. Selv i det store akvarie kan hannen ikke nøjes med et territorium i den ene ende, men har taget ejerskab til det hele. Det er faktisk så slemt, at jeg pt. har isoleret trioen i tre forskellige akvarier for at skaffe lidt ro. Den er også sat til salg. Der er imidlertid ikke meget efterspørgsel, så nu går hele trioen i mit 530 liters akvarium, hvor der mærkeligt nok er ro over feltet, men det kan bero på at der er temmeligt mange fisk i akvariet.
Update 5/1 2017: Trioen har være tilbage i det store akvarium i et stykke tid nu, og alt er fred og idyl. Hverken hannen eller hunnerne er aggressive, til gengæld har hannen heller ingen farve. Det er dog blevet til et kuld unger som kom til verden for en måneds tid siden, og som vokser fortrinligt. Fiskene er ikke længere til salg, men jeg overvejer om jeg kan bytte mig til noget andet for dem.
Update 28/10 2017 Jeg har ikke flere voksne fisk. Den store hun døde for et godt stykke tid siden, og den lille hun samt hannen blev aflivet med en måneds mellemrum pga. sygdom. Der er yngel i to forskellige størrelser tilbage, men jeg regner med at de skal afsættes allesammen.

Sciaenochromis fryeri
Blue ahli
Lige da jeg var startet op med Malawier i 2015, efter en lang akvariepause, købte jeg 6 S. fryeri unger hos en fyr i Langå. Jeg gik ikke så meget op i fiskenes herkomst på det tidspunkt, for så var jeg nok rendt skrigende væk. Det viste sig at være 6 hanner og jeg fik først fat på 4 hunner et godt stykke tid efter, hos nogle folk nede ved Esbjerg et sted. Jeg havde, på det tidspunkt, aflivet 4 hanner fordi de ikke var til at komme af med, og havde nu 2,4. Den ene han døde, så nu var der kun en han til at servicere de fire hunner, og det skal jeg love for at han gjorde. De gik konstant med æg, men det var sjældent at det rent faktisk blev til unger. Jeg fik dog et kuld på ca. 25 stk, hvoraf jeg stadig har 8 tilbage. Jeg tror dog også at de skal sælges, for hvis jeg skal have S. fryeri igen, skal det være F1 fra et anerkendt opdræt.
Det er forøvrigt en fredelig fisk, som holder af skjulesteder, så hvis der er mange af dem, ser man faktisk ikke meget til den. Den graver meget og flytter store mængder sand rundt.
Solgt i juli 2016.
Update 28/10 2017 Jeg kom ikke af med alle 8 unger, der blev 2,1 tilbage. De har fået unger en enkelt gang, som jeg tog fra i et øjeblik af momentan sindsyge. Nu er vi så virkelig ude i noget FX, og jeg planlægger stadig at skille mig af med dem alle. Jeg tror jeg skal have en pause fra den.

Aristochromis christyi
christyi
Jeg købte 10 F1 unger hos en fyr på Sjællands Odde i 2015. Han havde de vildtfangede forældre fra Rosendals Cichlidecenter. Han fortalte historien om, hvordan den store VF hun var hoppet ud af akvariet lige omkring hvor hun skulle have spyttet ungerne. Det lykkedes ham kun at redde ganske få unger som jeg købte de fleste af. På mirakuløs vis overlevede alle et angreb i opvækstakvariet af bugvatersot, men jeg mistede senere den største og flotteste han, som bare faldt død om uden videre tegn på sygdom.
Fiskene har udviklet sig meget ujævnt i størrelse, således at jeg nu har en stor alphahan, som ses på billedet, et antal mindre hanner, nogle ret små, formentlig hunner og én stor hun. Denne hun fik 25 unger i juni 2016.
Det er en rolig fisk, som i hvert fald hos mig ynder at gå i flok. Desværre har alphahannen fuldstændig tabt farverne efter at de blev flyttet fra 530 liter til 1600. Det er umiddelbart lidt besynderligt, men kan måske skyldes at der er en meget dominerende compressicepshan og har været en ditto strigatus i akvariet. Det besynderlige er at jo mere plads fiskene har, desto mere ser de ud til at forsvare territorier, og Aristochromis er åbenbart ikke den stærkeste i det spil.
Update 28/10 2017 Alphannen har haft flotte farver i lange perioder, men nu er han også den største fisk i akvariet. Jeg har nu en lille flok på 3,5 og 30 unger på 9 cm. Ynglen er praktisk taget umulig af komme af med, så jeg har lavet unger af christyi for sidste gang. Jeg tænker at jeg skal have en pause fra de her i en periode, så jeg forsøger nok at afsætte de voksne, men det bliver heller ikke nemt pga. størrelsen (+25 cm)

Dimidiochromis compressiceps (Likoma)

compressiceps
Jeg købte 10 F1 unger hos Rosendal Cichlidecenter i 2015. Et par måneder senere udbrød der bugvatersot i opvækstakvariet, hvilket kostede 3 dødsfald. Af de 7 tilbageværende er der i hvert fald 4 hanner, hvis ikke alle 6 i det store akvarie er hanner. Alphahannen som er på billedet, har et territorium som den forsvarer, og hvis der er hunner iblandt fiskene fatter jeg ikke at det ikke har ført til parring endnu? Det er en betydeligt fredeligere fisk end D. strigatus. Selvom alphahannen selvfølgelig jager noget rundt med sine artsfæller, generer den ikke de andre arter. Compressicepsen er en fisk jeg er ret sikker på at jeg vil blive ved med at holde, og hvis der ikke kommer unger, må jeg se at få byttet nogle af hannerne ud med et par hunner.

Jeg tror jeg modificerer mine ord omkring temperament. Jeg har for en uges tid siden flyttet alphahannen til et andet akvarium fordi den lavede for meget ballade. Dagen efter var den næste han i rækken klar med fuld farve. Han begyndte også at lave ballade, så i dag d. 17. september 2016 har jeg aflivet ham og en anden han. Det skærer lidt i hjertet at aflive store flotte fisk, men det har ikke været muligt at komme af med dem. De har været til salg i et godt stykke tid for sølle kr. 50,- pr. stk. Jeg ville sådan set godt forære dem væk, men er man ikke villig til at give halvtreds kroner, så er man ikke tilstrækkeligt interesseret. Nu er der en han og  to hunner tilbage i akvariet.
Update 5/1 2017 Hannens temperament er helt fordampet, og det samme er hans farver. Jeg undrer mig stadig over at der ikke kommer nogen unger. Jeg har købt en lille VF hun som formentlig kan sætte lidt gang i formeringen når hun bliver stor nok til at komme ned til hannen.
Update 28/10 2017 Den lille VF hun viste sig at være en han, som er stor og flot på nuværende tidspunkt. Dog er han selvfølgelig underkuet af alphahannen. Der er også en lille F1 hun fra Rosendal på vej, den er 10 cm, men stadig for klejn til at sætte sammen med de store. Den eneste tilbageværende hun har haft æg tre gange, men det er mislykkedes alle gange. Den ene gang hun havde æg var hun uden hanner, så jeg mistænker at hun også, selvom der er hanner tilstede, lægger sine æg alene, hvorved de naturligvis er ubefrugtede.

Taeniochromis holotaenia
holo
Jeg købte 10 unger af en fyr fra Stavanger der var i Danmark i forbindelse med en akvariemesse i Vejle. Der var dog 13 stk. da jeg fik talt efter 🙂 De har gået først i mit 250 liters, senere i mit 530 liters akvarium, men nu hvor de er ca. 10 cm. har jeg flyttet dem til det store akvarium. Det er desværre FX, så det er lidt mod mit princip om kun at købe F1 fisk. Jeg ved sgu ikke rigtigt med denne, den skulle være ret voldsom når den vokser ud, så 13 fisk får jeg da under ingen omstændigheder plads til, og jeg tror ikke det er en fisk jeg vil lave et artsakvarium med. Nå men lad den nu få en chance, men det bliver formentlig et helvedets hyr at komme af med nogle af dem. Der er vist ikke den store afsætning på Malawi rovcichlider her i DK – har først lige fået afsat 10 af mine A. christyi unger efter at have averteret i månedsvis.
Update 28/10 2017. Jeg har 7 tilbage af denne art. 2,5 tror jeg faktisk det er, men der kommer ikke nogen unger. Alphahunnen har haft æg to gange, men det er mislykkedes begge gange. De har vokset ekstremt langsomt, og jeg er faktisk noget skuffet over alphahannens farver – der havde jeg nok forventet lidt mere. De får lige en chance et stykke tid endnu, men jeg skal snart have fisket nogle af dem op og sat til salg.
Update 28/11 2017. Så har jeg fået solgt, så der er 1,3 tilbage i akvariet og hannen har fået storslåede farver.

Fossorochromis rostratus
rostratus
Så er der, d. 5/1 2017 kommet nye fisk i akvariet. Jeg har, i dag, byttet mig til en trio af F1 Fossorochromis rostratus, og dermed er min ensidige fokusering på rovfisk vist ved at være forbi. Jeg byttede med Peter fra Ringe som fik en flok A. christyi ungfisk med hjem. Han leverede lige til døren, så det var fornemt, næsten ligesom Peter fra Leasy. Jeg har aldrig set nogen fisk der har tilpasset sig så hurtigt. Nye fisk plejer at virke lidt skræmte og fise op og ned ad forruden, men ikke dem her. Hannen gør allerede kur til hunnerne, så der går sikkert ikke mange dage før der er æg. Hannen var vist meget dominerende i Peters akvarium, men jeg tænker ikke at han kan sætte mit på den anden ende, men lad os nu se.
Update 16/2 2017 Han faldt hurtigt ned, og mistede farverne, da han kom i kløerne på christyi hannen, som var i parringshumør og parrede min store hun, som ikke har haft æg før.
Update 28/10 2017 Jeg er glad for denne fisk, for det er den eneste i hele akvariet, som viser lidt farve hele tiden. Den ene hun har haft unger flere gange, men da jeg fandt ud af, at denne art også er svær at komme af med, holdt jeg op med at tage unger fra.

Nimbochromis linni, Mbenji
linni_han
10 unger blev købt hos Rosendal Cichlidecenter i 2015. Der gik 3 til i det, indtil videre, eneste angreb af bugvatersot jeg har haft. De 7 tilbageværende har udviklet sig tilfredsstillende, pånær en lille efternøler, som formentlig er en hun. Alphahannen er nu ca. 20 centimeter og meget flot når han antager farve, hvilket han desværre slet ikke har gjort, efter at de er flyttet til det store akvarium. Jeg læste et sted, at linni helst skal være den dominerende fisk i akvariet for at farve ud og yngle, og det er denne han i hvert fald ikke. Det kan godt undre lidt når han er den største fisk i baljen, men han mangler åbenbart selvtillid. Jeg havde linni for mange år siden, og en dag jeg kom hjem havde hannen raseret hele akvariet og slået de to hunner samt nogle andre fisk ihjel. Der er tydeligvis forskel på de forskellige individers “personality”
Det er suverænt den fisk jeg holder mest af, og det er en fornøjelse at se dem svømme ganske tæt rundt i den lille flok. Jeg kan høre dem helt oppe i min stue, når de står og slubrer i overfladen med deres lille elefantsnabel af en mund, der kan lave et gigantisk undertryk.
Hvis ikke der kommer gang i forplantningen og farverne, så overvejer jeg at lave et artsakvarie så de kan få det hele for sig selv.
Update 5/1 2017 Fiskene vokser kraftigt og de største er nu 25 cm. Nu står det helt klart at der er 6 hanner, og sandsynligvis en lille hun. Hun må jo sende de forkerte signaler, når der ikke kommer gang i formeringen med så stor overvægt af hanner. Jeg tror bestemt ikke det er fordi de føler sig kuet af de andre fisk i akvariet. Jeg har anskaffet en lille VF hun, som dog mangler mindst 6 mdr. i at være stor nok til at flytte over til hannerne. Hvis der kunne være nogen interesse for det, vil jeg prøve at bytte nogle af hannerne bort.
Update 28/10 2017 Jeg har kun alphahannen tilbage nu. To blev solgt, to blev aflivet og 1 døde af uforklarlige årsager. Der var desværre ingen hun imellem, og det tog omtrent 1,5 år at finde ud af. Jeg har forsøgt mig med ikke mindre end 3 VF hunner, som alle døde indenfor ganske kort tid, så det gider jeg ikke eksperimentere mere med. Jeg har 3 F2 unger på 10 cm gående, hvoraf jeg håber på en eller flere hunner. Jeg overvejer også at starte forfra med helt småt F1 yngel, som nogenlunde er til at betale.
Update 19/6 2017 Der er nu 3,3 i akvariet, og de har virkeligt gået og hygget sig alene i det man må kalde et artsakvarium. Det er også lykkedes mig at få et enkelt hold unger på beskedne 15 stk. som trives og vokser fint, men man kan ikke sige at yngleaktiviteten er voldsom stor. De 15 unger planlægger jeg at fodre op, og beholde selv.
Update 24/2 2019 I dag skete så det jeg aldrig havde troet skulle ske – jeg har solgt alle mine linnier. De kom så at sige hjem, idet Ole Nielsen overtog dem. Der var 3,5 store flotte fisk, som jeg fik meget ros for – det kunne være helt sjovt hvis han besluttede sig for at beholde dem, som han snakkede om.
De 15 unger jeg nævnte i sidste update døde alle, pånær 2, af bugvatersot. Det er utroligt at man aldrig lærer det, men linnier er altså ikke til alsidig fodring, slet ikke når de vokser op.

Alle nedenstående Mbunaer blev solgt 17/5 2019 til Charlotte fra Randers, som skal have dem gående i et 1100 liters akvarium.

Petrotilapia sp “Yellow chin” Chesese
P-yellow chin
Jeg fik en hel masse ganske småt yngel af Michael Larsen fra Brørup i efteråret 2017, heriblandt denne, som skulle blive ret stor. Der var så mange at jeg måtte sælge en del, men beholdt 12-15 stykker, som indtil videre er vokset til 8-10 cm. Den er dog ikke særligt imponerende på nuværende tidspunkt, så jeg må væbne mig med tålmodighed og se hvad den udvikler sig til. I min iver efter at få sorteret de største eksemplarer fra til mig selv, tror jeg desværre at jeg har fået en klar overvægt af hanner.

Tropheops sp “Red cheek” Likoma

Jeg kan godt lide Tropheops. Den er meget livlig og så bliver den ikke så forfærdelig stor. Her har jeg beholdt 5-6 par.

Petrotilapia sp “Chitimba” Chitimba Bay
Petrotilapia sp Chitimba
Denne Petrotilapia ser ikke ud til at blive helt så stor og grov som “Yellow chin” og jeg tror faktisk den kan gå hen og blive ret flot, når den får lidt størrelse. Jeg har ingen anelse om kønsfordelingen blandt de 10-12 stykker som jeg har beholdt, dog er der kun et par stykker der antager lidt farve en gang imellem, så det er muligt at der er et overtal af hunner.
Update 21/9 2018 Det er vist lige omvendt med “Chitimba” Nu hvor de er vokset til, ser det ud til, at der kun er en enkelt hun imellem. Så kan man lære det – ikke at sortere de største unger fra, og sælge resten!

Labeotropheus trewavasae, Katale
katale_male
Jeg købte en flok af denne hos Michael Juul Jensen ude i Vestjylland. Fiskene er F1 og oprindeligt købt hos Morten Roland Jensen her i Aarhus. Der er 4,6 hvor hannerne er standard og hunnerne OB. De ynglede flittigt da de gik i et af mine 325 liter akvarier, men jeg har kun taget unger fra én gang, idet jeg regner med at de er svære at komme af med. Jeg vil dog gerne se hvilke farvevarianter der kan komme ud af det. Det er jo helt nyt for mig at ungerne ikke ligner forældrene 1:1 som jeg er vant til fra rovfiskene.

Tropheops sp Chilumba, Chilumba 
Chilumba
15 stk. af denne F1 fisk indkøbt som yngel hos Ole Nielsen. Der smuttede et par stykker næsten med det samme, og jeg mener at der er 5,7 tilbage nu. Heraf har jeg sat 3 hanner over i det store akvarium, hvor de jo er de mindste. Det er ikke sikkert at det går godt, men det er der så ikke noget at gøre ved. Fisken er meget aggressiv og det var næsten umuligt at have mere end 1 han i hvert af mine mellemstore akvarier. Jeg har lige fået et lille kuld unger på dem, og jeg vil se om det evt. kan blive til et par stykker til, inden jeg regner med at flytte dem alle over i det store akvarium. Hunnerne er flot citrongule, så de vil lyse dejligt op, hvis de ellers kan få lov til at gå i fred.

Mellanochromis loria, Mara Point
Mellanochromis
Jeg søgte nogle Mbuna, fordi akvarierne var begyndt at se lidt tomme ud, da jeg havde solgt en hel del fisk. Jeg fik tilbudt denne lille fisk i en flok på hele 22 stk. De har gået i mit 576 liter akvarium et godt stykke tid, hvor jeg også har solgt 10 stk. fra. Nu hvor de har fået bedre forhold i det store akvarium, er der ligepludselig kommet mange flere hanner, så der nu er en overvægt. Jeg tror ikke at de er fuldt udfarvede endnu, og forventer en mørkere farve med et mørkeblåt bånd. Det er nok ikke en fisk jeg vil beholde i længden.