sump

Sump

Der skal en sump under akvariet til filtrering.
Først havde jeg tænkt at den også skulle laves i krydsfiner, men det er jeg gået bort fra. Hvis jeg havde haft alle materialerne til det havde jeg nok gjort det, men der er hverken nok krydsfiner eller Epoxy tilbage, og så er det billigere og nemmere at bruge et gammelt akvarium.

Jeg har derfor købt et 200 liters akvarium med nogle lidt sjove mål, som passer godt til mit brug. 40 cm. højt og 50 cm. dybt – det plejer at være omvendt. Der er boret to huller, et i bunden og et andet 5 cm. fra toppen. Bortset fra at hullet i bunden godt kunne have været et nummer større, så passer det perfekt. Afløb til tilbageløbpumpe i bunden, og et overflow til kloak i toppen.

tom sump
Der er lavet fire ens rum, og der er sørget for at vandet tvinges rundt. Efter det første kammer falder vandet ned i det næste hvor det fortsætter ind i det tredie kammer via et hul i bunden af skillevæggen, i den modsatte side, og falder til sidst ned i afløbskammeret, i modsatte side af afløbet.

huller i bunden
Det var en anelse nervepirrende synes jeg, at save hul i min fine bund, men det gik fint, og hullerne er nu iøvrigt smurt indvendigt med Epoxy.

Udboring til afløb
Her kan man se at der er 2 mm Epoxy/glasfiberlag.

durso standpipe
Jeg ville have haft lavet en Durso standpipe, men den ragede for højt op, ud af vandet til at det ville kunne passe med mine planer for et låg til akvariet, så den blev skåret af igen.

afløbsrør
Nu ser rørføringen således ud. Røret til højre er til at tømme vand fra akvariet ved vandskift. Grunden til at det ikke sidder længere nede er at jeg vil have mulighed for at gå fra akvariet under vandskiftet. Der er naturligvis en kuglehane på dette rør. Det midterste er sikkerhedsrøret, som er uden kuglehane. Røret til venstre er hovedafløbet til sump. Toppen skal være konstant under vandoverfladen, hvilket jeg forventer at kunne styre ved hjælp af den påmonterede kuglehane samt kapaciteten på returpumpen.

tagrendenet
Så er der kommet lidt tagrendenet i rørene så de ikke stopper til, eller der ryger en fisk ned i sumpen.


returpumpe

Som returpumpe har jeg valgt en ganske almindelig cirkulationspumpe til varmesystemer. Den er billig i forhold til kvaliteten, og så leverer den en masse pumpetryk med et lavt Wattforbrug. Pumpen hedder NMT PLUS 25/40-180 fra firmaet Imppumps.

wattmåling
Ved 8,5 Watt leverer den en meget tyk vandstråle, når løftehøjden vel at mærke ikke er mere end 40 centimeter.

tyk vandstråle
Der kommer altså noget igennem den der 1 tomme slange, det viser sig dog at vandmængden falder betragteligt når slangen løftes op i den højde hvor den skal være når akvariet er færdigt. Jeg bliver nok nødt til at gå et effekttrin højere op for at opnå det ønskede flow. Det vil så betyde et Wattforbrug på 17.

testsetup
Det her er et test setup hvor vandet bare kører retur til det sidste kammer i sumpen. Det virker, og det er TÆT!!


Jeg kom i tanke om at jeg jo egentlig bare kunne sætte gang i sumpen, selv om akvariet ikke er færdigt endnu. Den er fyldt op med brugt vand fra de kørende akvarier, og planen er at vandskifte i disse akvarier bliver sendt ned i sumpen, så den får noget at leve af. Overløbet fra sumpen fungerer iøvrigt perfekt, og sender vandet direkte i afløb gennem en 7 meter lang slange. Det andet sidste kammer har et lille område i bunden hvor vandet tvinges gennem et lag rådasand og et lag sandblæsersand, resten er kartoffelsække. Sidste kammer har kartoffelsække efterfulgt af 15 cm 20PPI HMF-måtter som igen efterfølges af 6 cm fin Red-X måtte. Det første kammer indeholder de opskårne rester fra det sidste kammer, og skal suppleres med bioballs som jeg har bestilt i Kina. Det skal ikke pakkes særligt hårdt, så jeg regner med at emnerne vil bevæge sig i vandstrømmen – en slags “moving bed” Det andet kammer er tomt indtil jeg eventuelt finder et alternativ til kartoffelsække.

testopsætning af sump

kartoffelsække
Ja, du læste rigtigt, kartoffelsække 🙂 Det er et prisbilligt materiale som jeg har brugt i adskillige år. Prisen ligger på ca. kr. 300,- for 25 kilo leveret her

filtermateriale
Jeg må konstatere at vandbevægelsen fra pumpen ikke er nok til at få de afskårne filtermåtter, som iøvrigt er synkende, til at bevæge sig i vandet. De ligger bare på bunden og rokker lidt fra side til side.

Det har imidlertid ikke meget med “moving bed” princippet at gøre, så nu er planen lavet om, og der er bestilt 25 liter ikke synkende Bio Helix filtermateriale hos Koiimport.

bc-4
Dette medie ser således ud, og må absolut være en kopi af Kaldnes K1 som ses her nedenfor. Dette medie koster imidlertid over dobbelt så meget, og fås ikke i 25 liter som jeg har brug for. Kaldnes K1 har dokumenterede egenskaber til denitrifikation i kommercielle anlæg som fx dambrug og mindre rensningsanlæg.

k1-2Bmedia

Så bliver det spændende at se, når materialet kommer, om flowet igennem sumpen er nok til at holde det i konstant bevægelse, eller om der skal suppleres med en eller anden foranstaltning. De moving bed systemer jeg har set på video er luftdrevne, men medmindre at iltningen at vandet har en betydning, så vil jeg helst undgå beluftning dels på grund af larmen fra pumpen, og dels på grund af luftboblernes bristen i overfladen sender meget fugtighed ud i rummet. Jeg tænker at en lille streampumpe ville kunne bruges istedet.


Det er vist meget godt at jeg fik gang i et testforløb af sumpen, inden selve akvariet er klar. Det viser sig nu, efter et par dages testkørsel, at det ikke dur at tvinge vandet gennem Råda- og sandblæsersand. Det pakker tilsyneladende sammen, så modstanden bliver for stor, og flowet nedsættes gennem de to sidste kamre. Det resulterer så i en forhøjet vandstand i de første to kamre, hvorved der slipper vand ud gennem overløbet. I dette lukkede kredsløb som jeg har sat op, betyder det for lidt vand i afløbskammeret, så pumpen står og snorker, og i sidste ende kan sumpen jo næsten blive tømt for vand. I storskala ville det jo betyde at akvariet ville tabe vand stille og roligt, så det må laves om. Væk med sandet.


Det Bio Helix filtermateriale fra Koiimport som jeg havde sat snuden op efter, er i restordre, og der er ingen forlydender om hvornår det kommer på lager igen. Jeg har ledt med lys og lygte efter andre steder at købe det, men det er i for store mængder, til en for høj pris. Derfor har jeg besluttet at prøve ECO-pondchips i stedet. De skulle have en helt enorm overflade og være meget lettere at få til at bevæge sig.

eco-pond-chip

Efter to dage i vandet ligger de stadig i overfladen, og er meget lidt tilbøjelige til at synke. Jeg har lige set en video fra fabrikanten som viser at der kan gå op til 5 uger inden de synker.


Der er nu gået over 5 uger og det er tydeligt at chipsene er blevet tungere, men at de ikke kommer til at synke på noget tidspunkt. De bevæger sig i vandet ved stort vandflow, men nu har jeg sat sumpen til akvariet, og så er gennemstrømningen for lille til at sætte skub i dem.
Det ser ud til at alle beregninger er korrekte i forhold til at få sumpen til at virke rent mekanisk. Det er tilsyneladende ret delikat at få den rette balance mellem tilløb og returløb, som reguleres på en kugleventil på tilløbet. Det skal der tydeligvis justeres en del på, og jeg må nok regne med at vandoverfladen vil hæve og sænke sig et par millimeter hele tiden. Til gengæld regner jeg ikke med at lukke for kuglehanen på tilløbet ved vandskift, så jeg håber at den initielle indstilling holder?
Panikrøret har jeg fået sat en anelse for højt, så det må jeg få ned på en eller anden måde.

udstrømmer bar
Udstrømmerstangen virker perfekt, men jeg er lidt i tvivl om hullerne er store nok, hvis jeg skulle finde på at sætte ydeevnen på pumpen op til næste trin.


Det er ikke nemt, grænsende til det umulige at få balance mellem indløb og udløb. Jeg har jo sat indløbet flere centimeter under vandoverfladen for at få et lydløst system, men det dur tilsyneladende ikke. Nu har jeg prøvet i flere timer at få balance, men enten får jeg lukket for meget for indløbet, og så stiger vandstanden for meget i akvariet, eller også får jeg åbnet for meget, og så løber der for meget vand ned i sumpen. Det sidste bevirker at vandstanden i sumpen hæves, og vandet begynder at løbe ud af overløbsrøret, hvorved akvariet langsomt tømmes, ned til indløbets overkant.
Derfor har jeg hævet indløbsrøret op til den optimale vandfladehøjde, men så begynder det altså at støje noget, idet der bliver trukket en del luft med ned. Til gengæld får jeg forhåbentlig en ren overflade, og så skader det formentlig ikke med lidt iltning af vandet.
Senere kan det være at jeg laver et såkaldt Herbie overflow, hvor indløbsrøret er et stykke under overfladen, og hvor det er sikkerhedsrøret der sætter vandstanden. Det vil betyde at jeg skal have sænket mit sikkerhedsrør en smule, men det er ikke helt nemt.
indløbsrør


Da jeg alligevel havde alt vandet ude af akvariet, besluttede jeg mig for at lave et “Herbie overflow” og det virker perfekt. Mit primære returrør er tilbage hvor det oprindeligt var, nemlig 6 cm under max overfladehøjde. Panikrøret er sænket, så det ligger lige i den optimale overfladehøjde, og der er skåret et lille hak i det. Det bevirker at der, til stadighed, siver en anelse vand ned igennem det, men ikke nok til at det støjer – samtidig er det med til at holde overfladen ren.


Jeg har været nødsaget til at rense sumpen i dag d. 3/6 2017. Jeg har igennem et stykke tid iagttaget at der er kommet flere og flere tårnsnegle i den, og tænkt at det bare var et spørgsmål om tid, inden de nåede selve akvariet. Jeg købte 10 Helena snegle og smed ned i sumpen, men så for et par dage siden begyndte der at dukke tårnsnegle op i akvariet, og jeg besluttede at rense sumpen.
Der var i hundredevis af snegle i alle størrelser og det tog adskillige timer at få dem ud af filtermaterialet. Jeg ved naturligvis godt at jeg formentlig ikke har fået dem allesammen med, og at der sikkert også er æg, men da jeg ville genbruge filtermaterialet, havde jeg intet andet valg end at manuelt fjerne hver snegl. Det sidste værn inden udløbet fra sumpen består af 15 cm 20PPI filtermåtte, og den blev skoldet, så der i hvertfald ikke er noget levende i den. Måske kan det forhindre at der kommer flere snegle i akvariet, når de vel sagtens begynder at formere sig igen i sumpen. Det lykkedes mig iøvrigt at finde 9 ud at de 10 Helenasnegle. De er nu i akvariet, men jeg bliver nok nødt til at få fat på nogle flere, dels til akvariet, og dels til sumpen, så der er en bestand parat hvis tårnsneglene skulle blomstre op igen.

sumprens

Update juni 2018
Sumpen fik endnu en overhaling for et stykke tid siden, samtidig med at hele akvariet blev lagt om. Der var en del tårnsnegle igen, så jeg indkøbte sneglegift og lod vandet cirkulere internt i sumpen en fjorten dages tid, inden jeg tømte den. Det virkede efter hensigten, og jeg lader til at have fået bugt med bestanden. Som noget nyt supplerende filtermateriale har jeg købt Biohome Ultimate http://www.tropeland.dk/webshoppen/437-biohome/ der skulle give levevilkår for både aerobe og anaerobe bakterier, hvilket igen skulle give mulighed for at filtrere noget af nitraten ud af vandet. Det er hundedyrt, så jeg investerede kun i 5 kilo, til den nette sum af kr. 850,- Det er meget vigtigt at vandet er renset for partikler inden det når Biohome, så materialet ligger til sidst i sumpen og er pakket helt ind i måtter.

biohome

Jeg har ikke fået anskaffet noget målegrej til nitrat, så jeg ved faktisk ikke om det virker efter hensigten, men det kan vel ikke ligefrem gøre skade. Teknisk set  fungerer sumpen upåklageligt og jeg er meget glad for valget af returpumpe. Den kører bare, og er fuldstændig lydløs.